Sporo osób boryka się z wysokim stężeniem cholesterolu, a szczególnie frakcji LDL. Gdy zaobserwujemy u siebie w wynikach morfologii przekroczenie dozwolonej normy, należy wprowadzić czym prędzej zdrowe odżywianie, a mianowicie zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej. Jak wynika z obserwacji już po kilku miesiącach od stosowania prawidłowo zbilansowanej diety, a więc takiej która dostarcza wartościowych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach można liczyć na poprawę złych wyników badań morfologicznych. Stosowanie diety przeciw cholesterolowej ma więc niebagatelne znaczenie na poziom cholesterolu w krwi człowieka.
Osobom których cholesterol przekracza dozwoloną granicę, sugeruje się wprowadzenie w życie konkretnych zmian, czyli między innymi zdrowych nawyków żywieniowych, co pozwoli uchronić przed pojawieniem się tragicznej w skutkach miażdżycy. Zdrowa dieta pozwalająca obniżyć cholesterol polega na zminimalizowaniu spożycia produktów o dużej zawartości cholesterolu, które jednocześnie spowodują przyrost wartościowej jego frakcji, czyli HDL. Dieta ta jest podobna do diety śródziemnomorskiej, a więc obfituje w ryby, warzywa i owoce oraz oliwę. Z menu eliminuje się czerwone mięso, podroby, tłuste wędliny typu parówki, boczek i salami. Zaleca się także rezygnację z masła, smalcu i twardych margaryn – produkty te obciążają pracę wątroby. Jeżeli chodzi o nabiał, to należy wykluczyć produkty takie jak śmietana z dużą zawartością tłuszczu, sery – żółty, topiony a także pełnotłusty ser biały. Zdrowa dieta nie zawiera fast foodów, chipsów, białego pieczywa, napojów alkoholowych, ciastek, herbatników, tortów, ciast, chałwy czy lodów. Są za to pewne substancje, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu, a mianowicie chodzi o kwas gama-linolenowy, karnitynę, lecytynę sojową oraz pyłek kwiatowy. Bardzo ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia zawartości trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą cholesterol dobry, czyli HDL. Znajdziemy je w morskich rybach o dużej zawartości tłuszczu, a także w oliwie i oleju.